flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Осіб, з вини яких могла трапитись смертельна ДТП у Верховинському районі, Івано-Франківським міським судом взято під варту

08 травня 2019, 18:10

В середу 08 травня 2019 року до Івано-Франківського міського суду для визначення міри запобіжного заходу було доставлено двох жителів Прикарпаття 1972 та 1966 років народження. Підозрюваному 1972 р. н. досудове слідство інкримінує злочин передбачений  ч. 3 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть кількох осіб), іншому ж підозрюваному 1966 року народження інкриміновано злочин передбачений  ст. 287 КК України (випуск в експлуатацію завідомо технічно несправних транспортних засобів, допуск до керування транспортним засобом особи, яка перебуває в стані сп'яніння, вчинене особою, відповідальною за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, якщо це спричинило потерпілому смерть ).


Судом було встановлено, що підозрюваний 1972 року народження, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, 06 травня 2018 року, керував вантажним автомобілем марки ГАЗ-66 з одноосним причепом без реєстраційних номерних знаків, та рухався через присілок Довгі Толоки, що в с. Бистрець Верховинського району зі сторони с. Красник. В кузові автомобіля він перевозив 24 пасажирів.
Під час підйому вгору, підозрюваний не справився із керуванням автомобіля, через що автомобіль почав рух назад та з берега перекинувся у річку Чорний Черемош.
Внаслідок вказаного ДТП загинуло троє громадян Республіки Білорусь. Ще 10 іноземних громадян зазнали травм.


В свою чергу інший підозрюваний 1966 року народження, з березня 2012 року будучи фізичною особою підприємцем та головою громадської організації «Федерація рафтингу Прикарпаття» організовував та проводив заняття по рафтингу на території Івано-Франківської області.


06 травня, близько 10.00 години, він надав усну вказівку підозрюваному 1972 року народження, який завідомо для нього перебував у стані алкогольного сп’яніння, для перевезення 24 осіб до місця початку сплаву по річці Чорний Черемош.


При цьому підозрюваний 1966 року грубо порушив правила експлуатації транспорту, будучи достовірно обізнаним, що вантажний автомобіль марки ГАЗ-66 не обладнаний належним чином необхідною кількістю місць для сидіння та перевезення пасажирів, що не відповідає вимогам Законодавства що регулюють експлуатацію транспорту та убезпечують дорожній рух.


Дослідивши всі матеріали та обставини справи судом було встановлено, що підозрюваного 1972 року народження підозрюють у вчинені тяжкого злочину за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років; що стосується підозрюваного 1966 року народження, то його підозрюють у вчинені злочину середнього ступеня тяжкості, за який передбачено максимальне покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.


Оцінивши в сукупності усі матеріали, докази та покази сторін по вказаній справі, суд ухвалив застосувати до підозрюваного 1972 року народження запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без визначення грошової застави; до підозрюваного 1966 року народження, суд ухвалив застосувати запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з вимогою носіння електронного засобу контролю, оскільки до осіб, яким інкримінують вчинення вперше злочину за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою застосовується у виключних випадках.