flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги присяжних Івано-Франківського міського суду!

14 лютого 2022, 12:21

1 січня 2022 року розпочато процес декларування  доходів громадян.

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області нагадує присяжним суду, які брали участь у судових засіданнях у 2021 році, про необхідність декларування.

Відповідно до ч.1 ст.45 Закону «Про запобігання корупції» (далі – Закон) особи, зазначені у пункті 1, підпункті "а" і "в" пункту 2 частини першої статті 3 Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством. Визначені ст.45 Закону вимоги щодо подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування поширюються на присяжних відповідно до набутого статусу суб’єкта декларування без будь-якого додаткового обумовлення.

Оскільки, присяжні набувають статусу суб’єкта декларування, у зв’язку із виконанням ними обов'язків у суді, особи, включені до списку присяжних та протягом року не були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб’єктами декларування, а тому, не зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Перевірка фактів подання присяжними декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та повідомлення Національного агентства про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій покладається на апарат суду, до якого було залучено присяжних.

Також повідомляємо, що ст.52 Закону передбачені додаткові заходи здійснення фінансового контролю:

  • у разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це Національне агентство у встановленому ним порядку, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.
  • у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Декларація та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування заповнюються та подаються особисто суб’єктом декларування на офіційному веб-сайті НАЗК за посиланням https://nazk.gov.ua/ через власний персональний електронний кабінет суб’єкта декларування в системі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, шляхом заповнення відповідної електронної форми.

Крім цього, на офіційному веб-сайті НАЗК є також детальне роз'яснення щодо заповнення електронних декларацій.

Для початку заповнення декларації необхідно перейти на веб-портал НАЗК https://portal.nazk.gov.ua/login та авторизуватись за допомогою КЕП (кваліфікованого електронного підпису) та ввести актуальну адресу електронної поштової скриньки (бажано використовувати поштові скриньки доменних зон «ua», «net» або «com»).

 

ВАЖЛИВО! Для подання декларації за минулий рік суб’єкт декларування має використовувати кваліфікований електронний  підпис (КЕП).

Тому, необхідно завчасно завітати до представництв АЦСК для отримання КЕП.

Просимо також звернути увагу, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.