flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо врегулювання судових спорів

06 липня 2018, 15:14

ШАНОВНІ УЧАСНИКИ ПРОЦЕСУ!!!

звертаємо увагу на те, що у Вас є унікальна можливість добровільно на протязі не більше 30 днів врегулювати спір за участю судді шляхом проведення спільних та/або закрити нарад у неформальній (неофіційній) обстановці.

Повторне проведення цієї процедури у справі згідно чинного законодавства України не допускається!

 

Основними перевагами врегулювання спору за участю судді є:

  • швидке врегулювання спору на ранній стадії за допомогою взаємних поступок сторін;

  • врегулювання спору проводиться у приватному порядку на умовах суворої конфіденційності, на нарадах присутні лише сторони, їх представники та суддя, а в разі необхідності - перекладач;

  • обидві сторони задоволені результатом і стосунки між сторонами не руйнуються;

  • судове рішення не оскаржується;

  • сторони суттєво економлять свій час та значні судові витрати (судовий збір, витрати на правову допомогу, тощо);

  • держава повертає 50 відсотків судового збору.

 

ПАМЯТКА ДЛЯ СТОРІН

ПРО ВРЕГУЛЮВАННЯ СПОРУ ЗА УЧАСТЮ СУДДІ

 

  1. врегулювання спору за участю судді проводиться за згодою обох сторін до початку розгляду справи по суті.

  2. проведення врегулювання спору за участю судді не допускається у разі, якщо у справу вступила третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

  3. проведення врегулювання спору за участю судді здійснюється у формі спільних та (або) закритих нарад. Спільні наради проводяться за участю всіх сторін, їх представників та судді. Закриті наради проводяться за ініціативою судді з кожною із сторін окремо.

  4. суддя спрямовує проведення врегулювання спору за участю судді для досягнення сторонами врегулювання спору. З урахуванням конкретних обставин проведення наради суддя може оголосити перерву в межах строку проведення врегулювання.

  5. під час проведення спільних нарад суддя зясовує підстави та предмет позову, підстави заперечень, пропонує сторонам надати пропозиції щодо шляхів мирного врегулювання спору та здійснює інші дії, спрямовані на мирне врегулювання сторонами спору. Суддя може запропонувати сторонам можливий шлях мирного врегулювання спору. Під час закритих нарад суддя має право звертати увагу сторони на судову практику в аналогічних спорах.

  6. під час проведення врегулювання спору суддя не має права надавати сторонам юридичні поради та рекомендації, надавати оцінку доказів у справі.

  7. інформація, отримана будь-якою зі сторін, а також суддею під час проведення врегулювання спору, є конфіденційною. Під час проведення врегулювання спору за участю судді протокол наради не ведеться та не здійснюється фіксування технічними засобами.

  8. за необхідності до участі в нарадах залучається перекладач. Перекладач попереджається про конфіденційний характер інформації, отриманої під час проведення врегулювання спору за участю судді.

  9. під час врегулювання спору за участю судді забороняється використовувати портативні аудіотехнічні пристрої, а також здійснювати фото- і кінозйомку, відео-, звукозапис.

Врегулювання спору за участю судді припиняється:

  1. у разі подання стороною заяви про припинення врегулювання спору за участю судді;

  2. у разі закінчення строку врегулювання спору за участю судді;

  3. за ініціативою судді у разі затягування врегулювання спору будь-якою із сторін;

  4. у разі укладення сторонами мирової угоди та звернення до суду із заявою про її затвердження або звернення позивача до суду із заявою про залишення позовної заяви без розгляду, або в разі відмови позивача від позову чи визнання позову відповідачем.

 

Якщо Ви бажаєте скористатись своїм правом та спробувати врегулювати спір за допомогою судді, подайте суду відповідну письмову згоду

 

ЗРАЗОК

 

Івано-Франківському міському суду

Івано-Франківської області

 

сторона по справі № _____________

________________________________

прізвище, ім’я та по-батькові

 

Згода на проведення врегулювання спору за участю судді

 

Сторона у справі _______________________________________ повідомлена судом про можливість проведення врегулювання спору за участю судді та даю свою добровільну згоду на участь у ній.

 

дата підпис прізвище, ініціали